Lubelski rajd śladami mjr. „Orlika”

Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza do udziału w Lubelskim rajdzie śladami mjr. „Orlika”, który odbędzie się w dniach 27-28 lipca 2019 roku. Rajd stanowi część III Edycji projektu: „Rajd śladami Żołnierzy Wyklętych”.

Wydarzenie odbędzie się na Lubelszczyźnie, w okolicach Puław, Dęblina i Kazimierza Dolnego. Rajd poświęcony jest postaci mjr. Mariana Bernaciaka „Orlika” – jednego z najsłynniejszych dowódców partyzanckich w regionie. Podczas rajdu wraz z uczestnikami będziemy poznawać historie „Orlika” i jego niezłomnych żołnierzy. Odwiedzimy historyczne miejsca związane z ich walką. Jednym z elementów rajdu będzie ponad 20-kilometrowy przemarsz leśnymi szlakami, który pozwoli poczuć namiastkę tamtych czasów. Na trasie rajdu będą także spotkania ze świadkami historii oraz kombatantami.

Szczegółowa trasa rajdu wygląda następująco:

Dzień 1  (trasa piesza 25 km): dojazd z Warszawy do Kazimierza Dolnego (baza noclegowa: Schronisko „Pod Wianuszkami”, ul. Puławska 80) – Wąwóz Korzeniowy Dół – Bochotnica – Zbędowice – Las Stocki – Skowieszyn – Puławy – Puławy (parking przy cmentarzu na ul. Piaskowej) – powrót autokarem do Kazimierza Dolnego (opcjonalnie postój przy parku pałacowym i cmentarzu Witomińskim).

Dzień 2 (trasa autokarowa):Kazimierz Dolny – Puławy – Zwoleń – Bąkowiec – Dęblin – Piotrówek – Ryki – Zalesie – Czernic – Baranów n. Wieprzem – Końskowola – Wąwolnica – Kazimierz Dolny – Puławy – Warszawa.

Nocleg: Schronisko „Pod Wianuszkami”, ul. Puławska 80, Kazimierz Dolny

Zbiórka uczestników o godz. 10.30 w miejscu noclegu: Schronisku „Pod Wianuszkami” w Kazimierzu Dolnym   7.45 – 8.00 przy Dw. Centralnym w Warszawie, przystanek autobusowy na Al. Jana Pawła II w stronę Żoliborza.

Przewodnikiem historycznym podczas Rajdu będzie pan Michał Durakiewicz – historyk, pracownik Lubelskiego Oddziału IPN

Zgłoszenia do uczestnictwa w wydarzeniu przyjmowane są do 20 lipca 2019 roku pod adresem e-mail: rajd@fundacjakurtyki.pl.

UWAGA!!! LICZBA MIEJSC OGRANICZONA!

Każde zgłoszenie musi posiadać: imię i nazwisko, tel. kontaktowy, datę urodzenia, zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

UWAGA! UCZESTNIKAMI RAJDU MOGĄ BYĆ WYŁĄCZNIE OSOBY POWYŻEJ 8 ROKU ŻYCIA. OSOBY W WIEKU 8-16 LAT MUSZĄ UCZESTNICZYĆ W RAJDZIE ZE SWOIM OPIEKUNEM PRAWNYM. OSOBY W WIEKU 16-18 LAT MUSZĄ POSIADAĆ ZGODĘ RODZICA/OPIEKUNA PRAWNEGO DO UCZESTNICTWA W RAJDZIE.

Wydarzenie obywa się pod Patronatem Narodowym Prezydenta RP Andrzeja Dudy w Stulecie Odzyskania Niepodległości.

Projekt realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości oraz odbudowy polskiej państwowości.

Patronat honorowy:
Związek Żołnierzy Narodowych Sił Zbrojnych

Współorganizatorem projektu jest Urząd ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych.

Partner główny:

PKN Orlen

Wsparli nas:

Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Krakowie

Kopalnia Soli „Wieliczka”

PGNiG Termika

PPL Koral

Partnerzy:

Studenci dla Rzeczypospolitej

Fundacja dla Rzeczypospolitej

Patronaty medialne:

historykon.pl