Escape Room

ODKRYJ Z NAMI TAJEMNICE WARSZAWY

…i zawalcz o wolność i sprawiedliwość. Nasz autorski Escape Room to propozycja spędzenia czasu wolnego w gronie rodziny i przyjaciół, dostarczająca jednocześnie cenną wiedzę, jak i dobrą zabawę. Zanurzając się w głąb niezwykłej historii, odkrywać będziemy losy postaci zmagających się z wyzwaniami XX wieku, a także poznamy wiele ważnych faktów z dziejów Warszawy. Przytaczane wydarzenia są często dziś zapominane, zaś realia, w jakich żyli Warszawiacy – niezrozumiane. To one jednak ukształtowały przecież nasz dzisiejszy świat.

W naszym Escape Room’ie czas rządzi się innymi prawami…

Wyrusz z nami w ekscytującą podróż, by znaleźć się w miejscach, które dziś nie istnieją i przenieść się do czasów dawno już minionych. To znacznie więcej, niż możesz doświadczyć w książce czy na ekranie. To przygoda, którą z nami możesz przeżyć!

Czy zastanawiasz się czasem, jak to jest być kimś innym, albo jak dawniej żyli ludzie?

Podczas naszej wędrówki możesz się przekonać! Sprawdzisz się m.in. w roli śledczego, kryptologa, sapera czy pirotechnika. Poznasz wydarzenia, którymi żyła Warszawa i elementy rzeczywistości towarzyszące jej mieszkańcom w codziennym życiu podczas wybranych dekad XX wieku. Będziesz walczyć z systemem i niesprawiedliwością, dociekając prawdy zagubionej pośród mgieł czasu. Nie brzmi intrygująco?

Czeka na Was nie lada wyzwanie…

Jako zespół w ramach Tajnej Agencji Śledczej obejmujecie sprawę pułkownika i należącej niegdyś do niego kamienicy. Wszystko jednak się tu nie klei… Brakuje danych, dowodów, rodzina mieszkająca w Londynie prawie nic nie jest w stanie powiedzieć o swojej przeszłości. Wasz świadek w sprawie, potomek – jak twierdzi – pułkownika, opowiada tkliwą historię, jednak prawie żadne konkrety nie padają. „Historia, jakich w Warszawie wiele”, pomyślałby każdy inny śledczy, „a dowodów szukaj jak wiatru w polu”. I właśnie dlatego tą, jak i podobnymi sprawami, zajmuje się Agencja, dla której pracujecie – posiadająca dostęp do tajnych archiwów oraz wyposażona w najnowocześniejszą technologię – jest jedyną instytucją, która jest w stanie odszukać to, co zostało zaginione i zapomniane przez Boga i ludzi. Uważajcie jednak, aby się w odkrywanej historii nie zagubić, bo możecie zapomnieć, w jakim miejscu i czasie się znajdujecie…

Korzystając z posiadanych już informacji i dostępnej dla Waszego użytku technologii, odbędziecie niezwykłą podróż wraz z bohaterami odkrywanej historii, odtwarzając ich role podczas kilku istotnych wydarzeń z ich życia. Czy odnajdziecie tam kluczowe informacje i zdołacie dzięki nim rozwiązać całą rodzinną łamigłówkę? Czy uda Wam się przywrócić sprawiedliwość w kolejnej sprawie? Czy będziecie w stanie pomóc w odzyskaniu utraconej własności? W tej wyjątkowo warszawskiej sprawie o reprywatyzację będziecie z detektywistyczną precyzją odszukiwać fakty łączące się w cały obraz, niczym puzzle. Być może odkryjecie więcej, niż się ktokolwiek spodziewał… Jako zespół śledczych sprawdzicie się w roli m.in. kryptologów i pirotechników, przyda wam się wiedza z zakresu wojskowości, dociekliwość i wrodzona odwaga. Podejmiecie wyzwanie?

Innowacyjne podejście do edukacji historycznej

Prezentowana odbiorcom gra bazuje na detektywistycznej wędrówce przypominającej dzieje Rzeczypospolitej w XX wieku, w szczególności jednak realia Warszawy w ciągu wybranych dekad z nietypowym osadzeniem we współczesności. Zadania, które przyjdzie wykonać uczestnikom Escape Room’u oparte są na prawdziwych wydarzeniach, zaś losy postaci, w które się wcielą, podzieliło w rzeczywistości wielu polskich obywateli. Fabuła gry dotyka nie tylko spraw politycznych i militarnych, lecz również gospodarczych,  kulturalnych i obyczajowych, ukazując szerszy kontekst poruszanych problemów, a także wprowadzając elementy przybliżające uczestnika do poznawanych postaci.

Tak skrojona fabuła gry pozwala na przekazanie rzetelnych informacji historycznych, a zaangażowanie uczestników w odtworzenie konkretnych wydarzeń zwiększa oddziaływanie przekazywanych treści, wpływa pozytywnie na ich zrozumienie i zapamiętanie, a także stanowi zachętę do osobistego zgłębiania przez graczy fragmentów dziejów Polski, w których mogli uczestniczyć w ramach gry.

Dzięki innowacyjnej formule, łączącej edukację historyczną z bogatą w filmowe przeżycia i emocje grą fabularną, Escape Room będzie doskonałym miejscem do spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi, a także stanowić będzie wyjątkową propozycję edukacyjną dla szkół.