Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Janusza Kurtykę w nowej siedzibie IPN

13 sierpnia 2020 r. w nowej siedzibie Instytutu Pamięci Narodowej odsłonięto tablicę poświęconą dr hab. Januszowi Kurtyce – Patronowi naszej Fundacji, działaczowi opozycji antykomunistycznej, Prezesowi Instytutu Pamięci Narodowej w latach 2005-2010.

W uroczystości uczestniczyli Paweł Kurtyka wraz z zespołem Fundacji im. Janusza Kurtyki, przedstawiciele kierownictwa Instytutu; Prezes – dr Jarosław Szarek, zastępcy prezesa – Jan Baster, dr Mateusz Szpytma oraz dr. hab. Krzysztof Szwagrzyk, pracownicy, a także inni Goście, m.in. wicemarszałek Sejmu Piotr Zgorzelski, poseł Władysław T. Bartoszewski, doradca Prezydenta RP Barbara Fedyszak-Radziejowska, sędzia Bogusław Nizieński oraz Magdalena Merta.

Pierwsza tablica, upamiętniająca zarówno śp. Janusza Kurtykę, jak również jego tragiczną śmierć w katastrofie samolotu prezydenckiego pod Smoleńskiem, została odsłonięta 8 października 2010 na elewacji ówczesnej siedziby IPN przy ul. Towarowej 28 w Warszawie w czasie obchodów 10-lecia istnienia Instytutu. W związku z przeniesieniem głównej siedziby IPN do nowego budynku Instytut postanowił ponownie uhonorować swojego byłego Prezesa. Nowa tablica została odsłonięta w 60. rocznicę urodzin Janusza Kurtyki.

Fot. Instytut Pamięci Narodowej

kategorie