Polska i jej partnerzy zagraniczni. Wczoraj, dziś i jutro

W latach 2019–2021 z inicjatywy Fundacji im. Janusza Kurtyki zorganizowano cykl debat pod tytułem „Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości?” Ich celem było zdiagnozowanie problemów związanych z historią w relacjach Polski z poszczególnymi państwami oraz zaproponowanie dla nich rozwiązań. W ramach raportu Polska i jej partnerzy zagraniczni. Wczoraj, dziś i jutro prezentujemy najważniejsze tezy i rozwiązania, które pojawiły się we wspomnianych cyklach.

Rozwiązania te dotyczyły stosunków z Niemcami, Izraelem i diasporą żydowską na świecie, Rosją, Ukrainą, Białorusią, Litwą, krajami tzw. Grupy Wyszehradzkiej (Czechy, Słowacja i Węgry) oraz regionu bałtyckiego (Łotwą, Estonią, Danią, Szwecją, Norwegią i Finlandią), a także Francją, Wielką Brytanią i USA. W niniejszym tekście zostaną omówione wnioski z tychże dyskusji oraz przedstawione szanse i zagrożenia dla realizacji polityki historycznej przez Polskę w kontekście soft power

Raport: "Polska i jej partnerzy zagraniczni. Wczoraj, dziś i jutro" - materiał do pobrania po kliknięciu w obrazek

tagi

podziel się