Przekazana ukraińskiej armii przez Fundację im. Janusza Kurtyki cysterna do przewozu paliw w drodze na front

28 stycznia 2023 na przejściu granicznym Hrebenne Rawa-Ruska została przekazana ukraińskiej armii cysterna do transportu paliw. Pojazd został darowany Fundacji na ten cel przez wcześniejszego właściciela – spółkę ORLEN Transport.  Działanie odbyło się w ramach trwającej od 3 marca 2022 roku akcji wsparcia Ukrainy przez Fundację im. Janusza Kurtyki we współpracy z prof. Fryderykiem Zollem i działaczami społecznymi.

Zapotrzebowanie na cysternę zostało złożone przez ukraińską armię w związku z utratą poprzedniego pojazdu tego typu w działaniach zbrojnych. Cysterna składająca się z ciągnika siodłowego oraz naczepy pozyskana została w drodze darowizny rzeczowej o wartości 200 tysięcy złotych od spółki ORLEN Transport, największego w Polsce przewoźnika towarów niebezpiecznych wchodzącego w skład Grupy ORLEN.

Zwróciliśmy się do PKN ORLEN z pytaniem czy możliwe byłoby uzyskanie takiej cysterny i z wielką radością dowiedzieliśmy się, że zarówno zarząd Koncernu jak i spółki ORLEN Transport, pozytywnie odpowiadając na naszą prośbę, zdecydował o ofiarowaniu jednego zestawu do transportu paliw, który w błyskawicznym tempie zostanie przewieziony na granicę i przekazany wojsku ukraińskiemu​
Paweł Kurtyka
Prezes Fundacji im. Janusza Kurtyki
Przekazanie, za pośrednictwem Fundacji im. Janusza Kurtyki, sprzętu na potrzeby ukraińskiej obrony terytorialnej, traktujemy jako spełnienie społecznego obowiązku. Wierzymy, że ta inicjatywa przyniesie wiele pożytku i umocni żołnierzy ukraińskich w ich zmaganiach z agresorem. Życzymy, aby ten zestaw służył długo i owocnie Ukrainie
Rafał Buczek
Wiceprezes ORLEN Transport

Ciągnik siodłowy wraz z naczepą po przekazaniu przez Grupę ORLEN niezwłocznie dotarł na granicę polsko-ukraińską, gdzie rankiem 28 stycznia darowany został przedstawicielom Sił Zbrojnych Ukrainy. Spotkanie  miało miejsce po ukraińskiej stronie granicy, gdzie została podpisana umowa darowizny cysterny oraz odbyło się oficjalne przekazanie zestawu we władanie wojska ukraińskiego. Podczas ceremonii przekazania Fundację reprezentował prezes zarządu Paweł Kurtyka oraz Fryderyk Zoll. Zgodnie z deklaracjami przedstawicieli SZ Ukrainy cysterna zostanie skierowana w rejon Bachmutu, gdzie wesprze działania logistyczne na zapleczu frontu. Darczyńcy i uczestnicy spotkania otrzymali podziękowania od dowódcy jednostki wojskowej kończące się słowami „za naszą wolność i waszą”, pamiątkowe naszywki samodzielnego batalionu strzelców SZ UA oraz flagę z podpisami członków oddziału.

Fot. ORLEN Transport / Fundacja im. Janusza Kurtyki
o wsparciu ukrainy

Realizowane przez Fundację wsparcie Ukrainy trwa już od 11 miesięcy. Przez ten czas zebrane zostało ponad 500 tysięcy złotych. Zrealizowanych zostało kilkanaście transportów z pomocą humanitarną. Za zebrane środki finansowe od darczyńców zakupione zostały medykamenty, sprzęt ochrony osobistej, buty, bandaże, żywność długoterminowa, latarki, generatory prądu i inne przedmioty pierwszej potrzeby.

Fundacja w trakcie swojej akcji pozyskała i przekazała również pięć różnych pojazdów osobowych, które służą do dziś ludności cywilnej oraz wojskom obrony terytorialnej Ukrainy.

Wszystkim darczyńcom dziękujemy za hojność i zaangażowanie w tę istotną sprawę, jaką jest pomoc walczącej Ukrainie

Akcja pomocy Ukrainie trwa nadal. Zachęcamy do jej wsparcia. Dzięki wsparciu finansowemu możliwa będzie realizacja kolejnych transportów z potrzebnymi materiałami.

Wpłat prosimy dokonywać na poniższe konto bankowe z tytułem przelewu: na cele statutowe na działalność na rzecz osób represjonowanych na Ukrainie

Numer rachunku bankowego:

Numer rachunku bankowego USD (IBAN):
PL85 1020 3352 0000 1102 0279 8023
SWIFT: BPKOPLPW