Rajd śladami ks. Władysława Gurgacza

W dniach 28-29 października odbędzie się Rajd śladami ks. Władysława Gurgacza – kapelana PPAN, który stanowi część projektu „Autokarowego rajdu śladami Żołnierzy Wyklętych”.

Rajd ten, podobnie jak dwa poprzednie, które odbyły się w lipcu tego roku, będzie mieć swoją trasę na południu Polski. Tym razem będą to okolice Beskidu Sądeckiego. Podczas postojów przewodnik, którym będzie Kamil Olesiński z GRH „Żandarmeria” przybliżać będzie uczestnikom historie związane z ks. Gurgaczem oraz działającymi w okolicach oddziałami partyzanckimi, przede wszystkim Polską Podziemną Armią Niepodległościową (PPAN).

Trasa rajdu zapowiada się następująco:

Kraków – Gorlice – Nawojowa – Maciejowa – Krynica Zdrój – Łomnica Zdrój – Hala Łabowska – Hala Pisana – Nowy Sącz – Kraków.

Miejsce zbiórki: sobota, godzina 8.00, Kraków, Dom Turysty PTTK (skrzyżowanie ulic Westerplatte i Kopernika).

Powrót do Krakowa przewidywany w niedzielę na godzinę 16.00-17.00.

Podczas rajdu przewidywane są dodatkowe atrakcje. Na trasie rajdu planowany jest nocleg w schronisku PTTK na Hali Łabowskiej. Na terenie schroniska organizatorzy przewidują ognisko w stylu wieczornicy partyzanckiej przy patriotycznych śpiewach. Jeśli czas pozwoli, w planie są także krótkie prelekcje pogłębiające wiedzę o oddziałach partyzanckich z południowej Polski.

UWAGA! REKRUTACJA ZAKOŃCZONA !

Zgłoszenia przyjmowane są na adres e-mail: fundacja.kurtyki@gmail.com.

Każde zgłoszenie musi posiadać: imię i nazwisko, tel. kontaktowy, datę urodzenia, rajd wybrany przez uczestnika, zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

UWAGA! UCZESTNIKAMI RAJDU MOGĄ BYĆ WYŁĄCZNIE OSOBY POWYŻEJ 18 ROKU ŻYCIA, Z WYJĄTKIEM TYCH OSÓB, KTÓRE UCZESTNICZĄ W RAJDZIE ZE SWOIM OPIEKUNEM PRAWNYM.

Współorganizatorem projektu jest Urząd ds Kombatantów i Osób Represjonowanych.

Patronat Prezydenta RP Andrzeja Dudy – Żołnierzom Wyklętym.

Sponsorzy:

• Kopalnia Soli „Wieliczka”
  • PGNiG Termika

Partnerzy: