Śladami Rzezi Ochoty

W tym roku przypada 78. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego. W związku z tym Fundacja im. Janusza Kurtyki wraz z portalem Rzeź Woli i Ochoty zaprasza bardzo serdecznie na spacer historyczny Śladami Rzezi Ochoty,  o ludobójczej pacyfikacji mieszkańców warszawskiej Ochoty w czasie Powstania Warszawskiego.

Niemcy oraz wschodnie jednostki kolaboracyjne, w szczególności Rosyjska Wyzwoleńcza Armia Ludowa – RONA – kolaboracyjna formacja zbrojna złożona z Rosjan, wymordowali ponad 10 tys. cywilnych mieszkańców warszawskiej Ochoty.

Mówiąc słowo rzeź i wspominając Powstanie Warszawskie, myślimy warszawska Wola. Trafnie, ale warto i należy pamiętać z jakim również okrucieństwem mordowano niewinnych ludzi na Ochocie.

Warto wiedzieć czym był tzw. „Zieleniak” oraz przejść miejscami, ulicami, gdzie dokonywano tej straszliwej tragedii.

Spotykamy się 7 sierpnia 2022 roku, o godzinie 17:00 pod Urzędem dzielnicy Ochota przy ul. Grójeckiej 17a.

Przejdziemy ulicą Grójecką w stronę dawnego obozu przejściowego „Zieleniak”, zatrzymując się również przy ulicy Wawelskiej oraz Mianowskiego.

Na trasie będzie kilka punktów, w których mordowano Polaków, wspomnimy ich imiona i nazwiska, a także przypomnimy relacje ocalałych ludzi z tej masakry.

Spacer jest bezpłatny, prosimy Państwa o zabranie ze sobą zniczy, które zapalimy przy tablicach Tchorka na trasie spaceru.

Lokalizacja miejsca rozpoczęcia Spaceru

tagi