W służbie Niepodległej. Spotkanie wokół książek o najnowszej historii Polski

Fundacja im. Janusza Kurtyki wraz z Polską Wspólnotą w Wielkiej Brytanii oraz Polski Ośrodek Społeczno-Kulturalny w Londynie zapraszają na spotkanie „W służbie Niepodległej. Spotkanie wokół książek o najnowszej historii Polski”.

W spotkaniu wezmą udział Laureaci Nagrody im. Janusza Kurtyki I i II edycji: prof. Andrzej Chwalba – autor książki „Wielka Wojna Polaków 1914-1918” (wydanej przez Fundację pod tytułem „The People of Poland at War: 1914-1918”) oraz prof. Tadeusz Wolsza – autor książki „Dotyk Katynia (wydanej przez Fundację pod tytułem Encounter with Katyn).

Gościem spotkania będzie również dr Marek Laskiewicz oraz wiceprezes Fundacji im. Janusza Kurtyki dr Damian Bębnowski.

Program spotkania przedstawia się następująco

1. Wprowadzenie gospodarzy (ok. 5/10 min)

2. Wstęp na temat fundacji, projektu i książek, wraz z prezentacją spotów książkowych (Wiceprezes Fundacji, dr Damian Bębnowski)

3. Wykład prof. Andrzeja Chwalby na temat Polaków w I Wojnie Światowej z uwzględnieniem doświadczenia życia społecznego,

4. Wykład prof. Tadeusza Wolszy portretujący oficerów zamordowanych w Katyniu i późniejszych świadków wizytujących miejsce zbrodni, wykład Dr Marka Laskiewicza „Międzynarodowy odbiór sprawy katyńskiej”,)

5. Przerwa kawowa

6. Dyskusja między autorami

7. Pytania z sali

Podczas spotkania będzie możliwość zakupienia książek naszych autorów: „Encounter with Katyń ” oraz „The People of Poland at War: 1914-1918”
Spotkanie odbędzie się również w formie on-line na portalu zoom:
Spotkanie: 854 9851 0464
Hasło: 413945
Więcej o projekcie Nagrody im. Janusza Kurtyki mówi poniższy krótki spot.

Zapraszamy także do obejrzenia spotów dotyczących nagrodzonych książek, o których będzie mowa podczas spotkania.

tagi

podziel się