Wręczenie Nagrody Przeszłość/Przyszłość w kategorii Polonia i Polacy za granicą

W dniach 26–28 sierpnia 2022 r., w budynku Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku oraz na terenie Warszawy, odbyła się II edycja Przeglądu Przeszłość/Przyszłość – Nowe idee dla historii, zorganizowana przez Fundację im. Janusza Kurtyki. Wydarzenie miało dynamiczną i wieloaspektową formułę, na którą złożył się cykl debat połączony z prezentacją raportu o rozpoznawalności polskich historyków za granicą, gala rozdania nagród “Przeszłość/Przyszłość”, zwiedzanie ekspozycji Muzeum Józefa Piłsudskiego oraz Biblioteki im. Janusza Kurtyki, a także spacer historyczny po Warszawie.

W piątek 27.08.2022 r. odbyło się uroczyste wręczenie nagród “Przeszłość/Przyszłość” w pięciu kategoriach. W roku 2022 r. po raz pierwszy wręczyliśmy nagrodę w kategorii “Polonia i Polacy za granicą”. Jest to kategoria obejmująca przedsięwzięcia polonijne, promujące polską historię i broniące dobrego imienia Rzeczypospolitej za granicą. Kapituła konkursu po ocenieniu 12 nadesłanych kandydatur postanowiła nagrodzić Dr Aleksandrę Ziółkowską – Boehm. Nagrodę w imieniu Laureatki odebrał Pan Czesław Czapliński –  wybitny artysta fotograf. Autor zdjęć np. do The New York Times, Time.

LAUREATKA NAGRODY PRZESZŁOŚĆ/PRZYSZŁOŚĆ W KATEGORII POLONIA I POLACY ZA GRANICĄ

Autorka książek o tematyce historycznej wydawanych w Polsce i w Stanach Zjednoczonych Ukończyła filologię polską na Uniwersytecie Łódzkim (1968–1973), w 1978 roku obroniła doktorat nauk humanistycznych na Uniwersytecie Warszawskim. W latach 1972–1974 była asystentką i sekretarką Melchiora Wańkowicza, który zapisał jej w testamencie swoje archiwum. Za promocję kultury polskiej za granicą otrzymała Medal „Zasłużony Kulturze Gloria Artis” (2015). Wyróżniono ją także medalem Ignacego Paderewskiego (2014) nadawanym przez Stowarzyszenie Weteranów Armii Polskiej w Ameryce.

Postanowieniem Prezydenta RP z 20 czerwca 2014 roku wręczono jej Złoty Krzyż Zasługi. Jest laureatką nagrody „Świadek Historii”, przyznawanej przez Instytut Pamięci Narodowej (2019),

Moment wręczenie Nagrody Przeszłość/Przyszłość w kategorii Polonia i Polacy za granicą

Rozmowa z Dr Aleksandrą Ziółkowską – Boehm, która odbyła się podczas debaty “Polonia i Polacy za granicą jako ambasadorowie dobrego imienia Rzeczypospolitej” w dniu 26.08.2022 r. Rozmowę poprowadził Sławomir Budzik – radiowiec, dziennikarz Radia Deon z Chicago, współautor czwartkowej audycji “Ponad Oceanami” w Radio Deon i Radio Wnet.

Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2022

znaki_strona_www

tagi