Zimowy rajd śladami mjr. Kurasia „Ognia”

Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza do udziału w Zimowym rajdzie śladami mjr. Kurasia „Ognia”, który odbędzie się w dniach 10-11 marca 2018 roku w Gorcach. Rajd ten stanowi część II Edycji projektu: „Rajd śladami Żołnierzy Wyklętych”.

Trasa zimowego rajdu przedstawia się następująco:

Kraków – Lubomierz-Rzeki – Jaworzynka – Gorc Troszacki – Kudłoń – Przełęcz Borek – Turbacz (nocleg) – Turbacz – Obidowiec – Stare Wierchy – Maciejowa – Rabka-Zdrój – Kraków.

Miejsce zbiórki: sobota 10 marca, godzina 8.30, Kraków, ul. Poselska 3. miejsce byłego więzienia św. Michała, rozbitego przez partyzantów „Ognia” w 1946 roku (obecnie Muzeum Archeologiczne).

Powrót do Krakowa przewidywany w niedzielę na godzinę 16.00-17.00.

Przeważająca część rajdu odbywa się w formie pieszej (transport autobusowy odbywa się na trasie Kraków – Lubomierz-Rzeki oraz w drodze powrotnej na trasie Rabka Zdrój  – Kraków).

Podczas rajdu przewidywane są dodatkowe atrakcje. Na trasie rajdu planowany jest nocleg w schronisku PTTK na Turbaczu. Na terenie schroniska organizatorzy przewidują ognisko w stylu wieczornicy partyzanckiej przy patriotycznych śpiewach. Jeśli czas pozwoli, w planie są także krótkie prelekcje pogłębiające wiedzę o oddziałach partyzanckich z południowej Polski. Przewodnikiem historycznym podczas Rajdu będzie dr Dawid Golik – pracownik krakowskiego Oddziału IPN.

Zgłoszenia przyjmowane są do 8 marca na adres e-mail:
rajd@fundacjakurtyki.pl.

Każde zgłoszenie musi posiadać: imię i nazwisko, tel. kontaktowy, datę urodzenia, zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

UWAGA! UCZESTNIKAMI RAJDU MOGĄ BYĆ WYŁĄCZNIE OSOBY POWYŻEJ 12 ROKU ŻYCIA. OSOBY W WIEKU 12-16 LAT MUSZĄ UCZESTNICZYĆ W RAJDZIE ZE SWOIM OPIEKUNEM PRAWNYM. OSOBY W WIEKU 16-18 LAT MUSZĄ POSIADAĆ ZGODĘ RODZICA/OPIEKUNA PRAWNEGO DO UCZESTNICTWA W RAJDZIE.

Rajd odbywa się pod Patronatem Honorowym Prezydenta Rzeczypospolitej Andrzeja Dudy w Stulecie Niepodległości.

Współorganizatorem projektu jest Urząd ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych

Wspiera nas

Kopalnia Soli „Wieliczka”

Patronaty medialne:

historykon.pl

TVP Historia

wSieci Historii

Mówią Wieki

historia.org.pl

Kwartalnik „Wyklęci

Polska Zbrojna Historia

Regulamin Zimowego Rajdu Śladami mjr Kurasia „Ognia”