Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza na odbywającą się w ramach Przeglądu Przeszłość/Przyszłość debatę: Algorytmy prawdy, algorytmy fałszu. Sztuczna inteligencja w obszarze historii. Szanse i zagrożenia

Zaproszeni eksperci pochylą się nad bardzo aktualnym tematem, jakim jest sztuczna inteligencja, której dynamiczny rozwój może skutkować rewolucyjnymi zmianami. W trakcie tej rozmowy dotkniemy interesującego nas obszaru, czyli wpływu sztucznej inteligencji na historię, a szczególnie jej przedstawianie.

PANELIŚCI
  •

Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie Gdańskim oraz MBA na

Politechnice Gdańskiej. Ma ponad 15 lat doświadczenia zawodowego m.in. w IT i digital marketing.

Dyrektor Biura Nowych Technologii w IPN odpowiedzialna za transformację cyfrową oferty edukacyjnej IPN.

•

Specjalista w dziedzinie przetwarzania języka naturalnego. Jest absolwentem Wydziału Filozofii Uniwersytetu Warszawskiego, gdzie uzyskał tytuł doktora. Specjalizował się w dziedzinie logiki modalnej. Po ukończeniu studiów rozpoczął pracę W Polsko-Japońskiej Akademii Technik Komputerowych, gdzie zajmował się rozwojem algorytmów umożliwiających maszynom lepsze zrozumienie ludzkiego języka. Od wielu lat współpracuje z polskimi i światowymi firmami przy projektach związanych z uczeniem maszynowym. Uczestnik licznych konferencji i paneli dyskusyjnych związanych z technologią SI. Komentator bieżących wydarzeń ze świata technologii.

•

Nauczyciel akademicki, badacz w obszarze zastosowań sztucznej inteligencji. Od 2014 roku pracownik Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, uczestnik wielu projektów badawczych o zasięgu krajowym i międzynarodowym. W pracy naukowej wykorzystuje zaawansowane metody uczenia maszynowego – w tym różne rodzaje sztucznych sieci neuronowych – w budowie modeli komputerowych złóż węglowodorów oraz symulacji procesu eksploatacji gazu ziemnego i ropy naftowej. Miłośnik malarstwa i opery.

moderator
  •

Z zawodu architekt i manager. Absolwent Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej (mgr inż. arch) oraz  Wydziału Historycznego Uniwersytetu Jagiellońskiego (mgr). Prezes Zarządu biura projektowego AMW Invest sp. z o.o. Doświadczenie zdobywał jako przedsiębiorca prowadząc działalność gospodarczą w zakresie projektowania architektonicznego, analizy rynku nieruchomości oraz zarządzania nieruchomościami. Pełnił również funkcję Kierownika Działu Projektowo-Inwestycyjnego premierowo otwartego Muzeum Jana Pawła II i Prymasa Wyszyńskiego w Warszawie-Wilanowie. W zakresie nadzoru koroporacyjnego pełnił funkcję Przewodniczącego Rady Nadzorczej Agencji Mienia Wojskowego oraz posiada zdany egzamin dla kandydatów na członków rad nadzorczych spółek Skarbu Państwa. Członek kapituły Nagrody „Kustosz Pamięci Narodowej”. Od 2010 r. działa w sektorze organizacji pozarządowych: Fundator i Prezes Zarządu Fundacji im. Janusza Kurtyki, założyciel, w latach 2010-2014 Prezes, a obecnie Prezes Honorowy Stowarzyszenia Studenci dla Rzeczypospolitej. Współtwórca programu „Wizja dla Młodego Pokolenia” Prezydenta RP Andrzeja Dudy, Współorganizator Forum „Wspólnie dla Przyszłości” oraz cyklu konferencji poświęconych aktualnej sytuacji Państwa Polskiego. Odznaczony w dniu 1 marca 2019 roku przez Prezydenta RP Brązowym Krzyżem Zasługi za zasługi w działalności na rzecz upamiętniania historii Polski i propagowanie wiedzy o Żołnierzach Wyklętych.

patronat honorowy prezydenta rp
andrzeja dudy

RP-znak-poziomy-czarny (1)

dofinansowanie