Konkurs o Nagrody Przeszłość / Przyszłość

Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza do udziału w organizowanej w tym roku pierwszej edycji  Konkursu o Nagrody Przeszłość/Przyszłość.

Jest to inicjatywa mająca na celu dokonanie przeglądu oraz nagrodzenie i promocję najlepszych polskich inicjatyw związanych z promocją i upamiętnianiem polskiej historii, które mimo swoich ewidentnych atutów, pozostają szerzej nieznane. Kandydatów w Konkursie można zgłaszać do 25 lipca 2021 roku. Nagrody przyznane zostaną przez Kapitułę Konkursową w następujących kategoriach:

Nagrodzenie najciekawszych zjawisk związanych z promocją to nie wszystko! Stoją za nimi konkretni ludzie, grupy, firmy, stowarzyszenia a w raz z nimi pasje, opowieści, przeżycia i wyjątkowe doświadczanie patriotyzmu. Chcemy, abyśmy mogli się wszyscy poznać i opowiedzieć sobie siebie nawzajem! Dlatego wszystkich Nominowanych, Laureatów i 30 wylosowanych zgłaszających zaprosimy na festiwal inicjatyw zorganizowany w ostatni weekend sierpnia 2021 r. Chwytając ostatnie letnie promienie słońca wręczymy nagrody i zaprosimy wyłonionych z cienia Nominowanych, Laureatów i Zgłaszających do utworzenia wraz z nami konstelacji pamięci, pokazującej że pamięć o przeszłości może być osią do budowania środowiska, zdolnego do tworzenia przyszłości osadzonej w tym, co minione.

Festiwal ostatni weekend sierpnia 2021 roku oraz wręczeniu Nagród Przeszłosć/Przyszłosć towarzyszyć będzie szereg inicjatyw takich jak wręczenie Nagrody im. Janusza Kurtyki, panele dyskusyjne, występy artystyczne, spacery historyczne po warszawie, czy wystawa.

Partnerem Konkursu jest Fundacja PZU

Patronatów medialnych udzieliły:
TVP Historia, TVP3 Warszawa, TVP3 Kraków, Polskie Radio RDC, Polska Zbrojna Historia, DoRzeczy, Dzieje.pl, Historykon.pl, Historia.org.pl

tagi

podziel się