Przegląd Przeszłość/Przyszłość – Algorytmy historii

Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza na III edycję Przeglądu Przeszłość/Przyszłość – Algortmy historii.  Wydarzenie to spaja działalność Fundacji im. Janusza Kurtyki, a także podsumowuje i prezentuje aktywność tej organizacji na różnych polach. Odbędzie się ono w dniu 26 sierpnia 2023 roku w Pałacu Belwederskim w Warszawie.

Całość projektu służy promocji historii Polski, jak  również integrowaniu wokół Fundacji osób, grup społecznych, firm, stowarzyszeń i instytucji, dla których zaangażowanie patriotyczne jest oczywiste i zasadnicze.

Kulminacyjnym momentem podczas Przeglądu będzie wręczenie po raz siódmy Nagrody im. Janusza Kurtyki. Jest to wielofunkcyjne narzędzie projektowe, stworzone w celu promocji na świecie najlepszych książek polskich historyków. Fundacja koordynuje proces ich tłumaczenia na języki obce i wydania w uznanych zachodnich wydawnictwach naukowych. Naszym celem jest poszerzenie dostępności językowej i promocja wyjątkowych pozycji historycznych wydanych pierwotnie na rodzimym rynku. Po wręczeniu Nagrody nastąpi debata z Laureatem Konkursu, autorem nagrodzonej publikacji.

W dniu wydarzenia zostaną wręczone również Nagrody w Konkursie o Nagrody Przeszłość/Przyszłość 2023 w pięciu kategoriach:

• Upamiętnienie w tereniedla nagrodzenia inicjatyw upamiętniających polską historię i bohaterów, np. w postaci tablic, pomników, drogowskazów, płyt nagrobnych i innych;
  • Dyplomacja publiczna i troska o dobre imię Polski za granicą”dla nagrodzenia inicjatyw promujących polską historię za granicą;
  • „Strażnicy Ksiąg”dla nagrodzenia inicjatyw księgarzy, antykwariuszy, bibliotekarzy i wydawców związanych z ich pracą, które przyczyniają się do promocji polskiej historii lub jej upamiętnienia;
  • „Innowacyjne formy edukacji historycznej”dla nagrodzenia inicjatyw  promujących polską historię z wykorzystaniem niestandardowych metod edukacji, dostosowanych do współczesnego odbiorcy;
  • „Polonia i Polacy za granicą” dla nagrodzenia Inicjatyw polonijnych promujących polską historię i broniących dobrego imienia Rzeczypospolitej Polskiej za granicą. W tej kategorii nagradzane będą inicjatywy przedstawicieli Polonii i Polaków za granicą.

W trakcie wydarzenia, które odbywać się będzie w Pałacu Belwederskim w Warszawie, odbędą się również interesujące debaty:

• Debata Algorytmy prawdy, algorytmy fałszu. Sztuczna inteligencja w obszarze historii. Szanse i zagrożenia

Podczas tej dyskusji porozmawiamy o dynamicznie rozwijającej się sztucznej inteligencji w odniesieniu do historii i sposobów jej propagowania.

• Debata„Za łukiem rzeki. Czy możliwy jest globalny zwrot w narracji o polskiej historii?”

Nasi goście zastanowią się, czy wojna na Ukrainie, zachwianie globalnego systemu bezpieczeństwa i powrót do zapomnianych wartości, takich jak wolność, niepodległość i odwaga, są dla Polaków szansą na zmianę sposobu postrzegania przez świat naszego kraju i naszej historii.

Dopełnieniem pierwszego dnia Przeglądu będzie koncert patriotyczny pt. Zapora Nigdy się nie poddam, którego realizatorem będzie Stowarzyszenie Passionart.

Po zakończeniu wydarzeń będzie możliwość zwiedzania Pałacu Belwederskiego dla osób, które wyrażą takie zainteresowanie w formularzu rejestracyjnym.

Uzupełnieniem Przeglądu będzie drugi dzień, 27 sierpnia. Fundacja zaprasza wówczas na zwiedzanie Biblioteki im. Janusza Kurtyki w Warszawie. Zaplanowana jest również Msza św. w intencji środowiska skupionego wokół Fundacji im. Janusza Kurtyki,  celebrowana w niezwykłym miejscu, jakim jest Pawilon X Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL. Ostatnim wydarzeniem będzie spacer historyczny pt. Śladami Zbrodni Katyńskiej w Warszawie.

Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. Liczba osób jest ograniczona.Obowiązuje internetowa rejestracja za pośrednictwem strony internetowej Fundacji, która prowadzona jest do 4 sierpnia 2023 r. z uwzględnieniem rejestracji na obiad w dniu I Przeglądu. Po tym terminie osoby zarejestrowane nie będą miały możliwości skorzystania z usługi gastronomicznej.

Przegląd Przeszłość/Przyszłość odbędzie się w Pałacu Belwederskim przy ul. Belwederskiej 54 w Warszawie
Obiad dla uczestników Przeglądu Przeszłość/Przyszłość serwowany będzie w Restauracji Venti Tre przy ul. Belwederskiej 23 w Warszawie
Drugiego dnia wydarzenia będą miały miejsce na terenie byłego Aresztu Śledczego Warszawa-Mokotów przy ul. Rakowieckiej 37 w Warszawie.

patronat honorowy prezydenta rp
andrzeja dudy

RP-znak-poziomy-czarny (1)

dofinansowanie