Zemsta na walczącym mieście. zbrodnie na ludności cywilnej Warszawy

Zbliża się 78.rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego. Fundacja im. Janusza Kurtyki oraz portal Rzeź Woli i Ochoty zapraszają na cykl spacerów historycznych:

„ZEMSTA NA WALCZĄCYM MIEŚCIE. ZBRODNIE NA LUDNOŚCI CYWILNEJ WARSZAWY”

Pierwszym wydarzeniem w ramach tego cyklu będzie IV MARSZ PAMIĘCI ŚLADAMI RZEZI WOLI, który rozpocznie się 6 sierpnia o godzinie 17.00 spod ul. Karolkowej 56. Podczas marszu wspominać będziemy ofiary Rzezi Woli, oraz przedstawiać świadectwa ocalałych osób.

Drugim wydarzeniem będzie spacer ŚLADAMI RZEZI OCHOTY. Wydarzenie to odbędzie się 7 sierpnia na terenie warszawskiej dzielnicy Ochota. Podczas niego wspólnie zwiedzimy miejsca, gdzie 78 lat temu Niemcy oraz ich kolaboranci mordowali niewinną ludność cywilną. Przejdziemy przez Zieleniak, gdzie skala morderstw i bestialstwa okupanta była bardzo wysoka.

Powyższe dwa wydarzenia objęte są patronatem przez Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku.

Oprócz organizowanych co roku wydarzeń po raz pierwszy odbędą się dwa inne spacery. Pierwszy z nich to spacer ŚLADAMI ZBRODNI NA LUDNOŚCI CYWILNEJ STARÓWKI. Odbędzie się on 13 sierpnia w Dniu Pamięci Starówki, w rocznicę eksplozji tzw. „czołgu-pułapki”, jaka miała miejsce przy ul. Kilińskiego. W jej trakcie zginęło ponad 500 osób.

Drugi spacer ŚLADAMI ZBRODNI NA LUDNOŚCI CYWILNEJ MOKOTOWA będzie miał miejsce 20 sierpnia. W jego trakcie upamiętnimy poległych mieszkańców dzielnicy oraz rozstrzelanych przez Niemców 600 więźniów na terenie więzienia mokotowskiego.

Zapraszamy wszystkich Warszawiaków, ale także mieszkańców innych miejscowości w Polsce do uczczenia 78. rocznicy wybuchu Powstania po przez uczestnictwo w tych wydarzeniach.

Prosimy o zabranie ze sobą zniczy lub kwiatów, które złożymy przy miejscach pamięci.

tagi

podziel się