Ukraina w ramach Rzeczypospolitej Obojga Narodów

Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza na kolejną debatę w ramach projektu Historia, Prawda, Teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości? 4.0. Cały tegoroczny cykl dotyczyć będzie relacji polsko-ukraińskich z uwzględnieniem Rosji. Kolejne spotkanie pt. „Ukraina w ramach Rzeczypospolitej Obojga Narodów” odbędzie się 22 września 2022 r. o godzinie 18:00 on-line na kanale youtube Blogpress.pl

Dyskusja oscylować będzie wokół fenomenu unii lubelskiej i Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Porozmawiamy o miejscu ziem ruskich w polsko-litewskim systemie ustrojowym w kontekście politycznym, kulturalnym i społecznym. Poruszymy istotę takich wydarzeń jak powstania kozackie, unia hadziacka.

Omówimy także postawy elit kozackich względem Rzeczypospolitej w oparciu o takie postaci jak Piotr Konaszewicz-Sahajdaczny i Bohdan Chmielnicki. Wreszcie na koniec zastanowimy się nad związkiem ziem ruskich a upadkiem Rzeczypospolitej.

PANELIŚCI:
MODERATOR:

Transmisja debaty on-line na youtubie na kanale Blogpress.pl

Zadanie finansowane z budżetu Państwa ze środków Muzeum Historii Polski w ramach programu Patriotyzm Jutra

tagi

podziel się